Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 september, 2017 - 15:45
  • Det lär dröja innan vi får veta om Åland får någon EU-parlamentsplats i framtiden. Arkivfoto: Pressbild.

Lång väg kvar till parlamentsplats

Ett förslag om en utökning av Finlands EU-parlamentsplatser tände igår de åländska förhoppningarna om en egen parlamentsplats. Men den finländska regeringen är inte intresserad av att ge något utlåtande kring förslaget.

- När det slutliga förslaget har kommit ut börjar vi förbereda den finska ställningen, säger Heidi Kaila, åländsk kontaktperson och tjänsteman vid statsrådets kansli.

I det utkast som Europaparlamentets konstitutionella utskott nyligen presenterade föreslås en utdelning av några av Storbritanniens parlamentsplatser. Finland skulle tilldelas en extra plats och gå från 13 stolar till 14 i samband med EU-valet 2019, samtidigt som det totala antalet EU-parlamentariker skulle minska från 751 till 700.

Men frågan är långt ifrån avgjord. Europaparlamentet ska framställa ett initiativ till Europeiska rådet som sedan ska fatta ett enhälligt beslut. Beslutet förutsätter även parlamentets godkännande.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »