Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 1 december, 2017 - 16:18Uppdaterad: fredag, 1 december, 2017 - 16:18
  • Mats Löfström Foto: Bengt Hannus

Längre forsdonskombinationer bör tillåtas i riket

-Det finns goda skäl att tillåta längre fordonskombinationer på de finska vägarna. Då kan man frakta mer nyttolast i förhållande till transportens totalvikt och antal fordon. Det säger Ålands riksdagsleadmot Mats Löfström.

Frågan aktualiserades i torsdags när Riksdagen diskuterade regeringens proposition till ny vägtrafiklag i riket.

-Om man exempelvis kör chipspåsar så har de stor volym, men liten vikt. Att då få med mer last per fordonskombination minskar utsläppen och miljöpåverkan samtidigt som det sänker transportkostnaderna, vilket är viktigt för Finlands konkurrenskraft, säger Mats Löfström.

Löfström har i november överlämnat ett skriftligt spörsmål till regeringen för att skynda på den politiska processen för att tillåta transporter med längre fordonskombinationer.

Vägtrafiklagen gäller inte på Åland, då det är åländsk behörighet, men här tillåts redan idag undantagsvis vissa längre fordonskombinationer.

 

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »