• Mats Löfström lyfte frågan om en åländsk parlamentsplats i riksdagen i går. Arkivfoto: Bengt Hannus.
Publicerad: torsdag, 23 november, 2017 - 13:03

Löfström lyfte EU-plats i riksdagen

Mats Löfström lyfte behovet av en åländsk europaparlamentsplats i riksdagsdebatten i går.

Det var efter att statsminister Juha Sipilä gett en upplysning om aktuella EU-ärenden som Löfström påminde riksdagen och regeringen om en tidigare framställning till riksdagen i ärendet år 2006 samt regeringen Vanhanens principbeslut från år 2009.

- Storbritanniens utträde kan skapa en möjlighet för Finland att få en ytterligare plats, en plats som i så fall bör tilldelas Åland, sade Löfström.

Innan jul ska Europaparlamentet ta beslut om huruvida Finland får något extra mandat. När landskapsregeringens specialrådgivare i Bryssel Julia Lindholm besökte Åland förra veckan sa hon att läget ser bra ut, när president Sauli Niinistö nyligen besökte Åland sa han att inte tror på möjligheten att Finland får en extra parlamentsplats.

Fler Nyheter

Fellman optimistisk efter Veikkausmöte

Nina Fellman är optimistisk efter dagens Veikkausmöte i Helsingfors:
Jag har mer hopp i dag än i går. Det säger kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, efter dagens möte i Helsingfors mellan tjänstemän från landskapsregeringen och representanter för inrikesministeriet, polisstyrelsen och Veikkaus.

H-Fastigheter renoverar efter brand

Nu renoverar H-fastigheter AB Mariehamns Industrihus på Godbyvägen 11, byggnaden som brann för ungefär ett halvår sedan.

Berner svarade Löfström om långa fordon

Längre fordonskombinationer kan ge ökad transporteffektivitet och mindre koldioxidutsläpp, men samtidigt uppstår frågor som förutsätter noggrant övervägande ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Ofördelaktigt beslut om online-TV

Julia Lindholm berättar hur Europaparlamentets förslag ser ut:
Det ser fortsatt mörkt ut när det gäller ålänningars möjligheter att få ta del av SVT-Play och andra motsvarande onlinetjänster.

Arbetsgrupp för självstyrelselagen

Justitieministeriet har i samarbete med landskapsregeringen i dag tillsatt den arbetsgrupp på hög nivå som ska lotsa självstyrelselagsrevisionen i hamn. Det berättas i ett pressmeddelande.

149 skrev på för lättmjölk i Jomala

149 personer har skrivit under namninsamlingen som upprörda föräldrar startade när Jomala kommun bestämde sig för att endast servera fettfri mjölk i skolor och daghem.

Pajunen ny ÅHS-direktör

Annette Holmberg-Jansson och Jeanette Pajunen intervjuas av Nina Smeds och Frippe Granlund:
Det blir Jeanette Pajunen som blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör vid Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS för tiden 12.3.2018–11.3.2025.

Momsundantaget upphör år 2021

Postens vd Henrik Lundberg berättar om Åland Posts planer, del 1 från Åland idag
Det så kallade momsundantaget för försändelser under 22 euro slopas år 2021. Det framgår av de nya regler för elektronisk handel som EU-rådet har antagit.

Skottskadad på Viking Grace

En person med svåra skottskador fördes inatt från Viking Grace till Karolinska sjukhuset i Stockholm.