Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 30 april, 2024 - 11:43Uppdaterad: tisdag, 30 april, 2024 - 12:37

Markägare kan få bidrag för att skydda naturvärden 

Landskapsregeringen har bestämt att godta ett program om frivilligt biotopskydd och det ersätter det tidigare programmet från augusti 2023. 

Målsättningen med programmet är att skydda värdefull natur på Åland, där markägare frivilligt ska kunna freda specifika naturtyper i skogsmiljö som inte omfattas av ett lagstadgat skydd. Markägaren behåller äganderätten till marken, men ges en ekonomisk ersättning för en tioårsperiod där området ska skyddas från åtgärder som försämrar livsmiljöns naturvärden. Ersättningen ges i form av bidrag för fredning och betalas ut som ett engångsbelopp för hela perioden vid avtalsperiodens början. Nivån för ersättning per hektar är inte förhandlingsbart, men områdets gränser kan diskuteras baserat på behovet ur naturvårdssynpunkt.
Livsmiljöerna som omfattas av programmet är sanka skogsområden, äldre barr- och lövskogar, blandskogar med hög artrikedom och områden i direkt närhet till skyddade biotoper och arter. 100 000 euro finns anslaget för 2024. Ansökan om stöd ska lämnas in senast 1 augusti. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »