Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 maj, 2017 - 14:45Uppdaterad: torsdag, 18 maj, 2017 - 15:21
  • Bildningsnämndens ordförande Henrik Boström.

"Meriterna avgjorde, inte könet"

- Det var meriterna som avgjorde, inte könet. Det säger Mariehamns bildningsnämnds ordförande Henrik Boström, moderat, om varför Anders Eriksson utsetts till rektor för Övernäs skola från den 1 augusti.

I går behandlade nämnden ett rättelseyrkande som nuvarande rektorn Eva Ekström-Andersen hade lämnat in. Hon undrade bland annat om det kan ha påverkat beslutet att enbart män gjort rekryteringsintervjun och hon påpekade att män haft de ledande posterna i stadens skolor i många år och undrade hur det rimmar med stadens jämställdhetspolicy.

Henrik Boström säger att man enligt jämställdhetslagen ska prioritera det underrepresenterade könet om de sökande har samma meriter.

- Men i det här fallet behövde vi inte fundera på det eftersom Anders Eriksson hade så pass mycket mer meriter, säger Boström, som även annars anser att nämndens beslut följde lagar och regler.

Eva Ekström-Andersen säger till Ålands radio att hon vill läsa och sätta sig in i beslutet innan hon kommenterar det.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »