Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 20 oktober, 2017 - 14:51Uppdaterad: fredag, 20 oktober, 2017 - 15:08
  • lantrådet Katrin Sjögren tar upp frågan med Ålandsminister Anne Berner när de möts i Helsingfors om en vecka. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.

Ministermöte om riksmotstånd

Ett kompakt motstånd från tjänstemän i ministerierna i Helsingfors skall inte kunna sänka Ålandskommitténs förslag till ny självstyrelselag för Åland.

Men de kritiska remissvaren på kommitténs betänkande gör i alla fall att lantrådet Katrin Sjögren tar upp frågan med Ålandsminister Anne Berner när de möts i Helsingfors om en vecka.

- Ålandskommitténs förslag är ju politiskt förankrat också i rikspartierna, så det skall kunna gå ganska snabbt att få fram ett lagförslag till riksdagen, säger Katrin Sjögren till Ålands Radio.

Men att ministerierna också kritiserat den politiska överenskommelsen om själva systemet, den så kallade residualprincipen, där Åland kan ta över behörighet när autonomin själv vill, skapar ändå en viss oro.

Det är också ganska ont om tid. Jusitieministeriet planerar att lägga fram ett förslag i mitten av decenber och i januari skall sedan riksregeringen ge sitt lagförslag till riksdagen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »