Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 december, 2017 - 14:33Uppdaterad: måndag, 5 februari, 2018 - 11:19
  • Det har lämnats in anmärkningar mot stadens planer för Rönnbergs torg. Fotomontage: Mariehamns stad, Johanna Wickström.

MKB efterlyses för Rönnbergs torg

Det faktum att en soptipp funnits på Rönnbergs torg där Mariehamns stad nu vill bygga nya bostadshus är problematiskt enligt tio fastighetsägare som nu lämnat in anmärkningar mot den nya detaljplanen.

Fastighetsägarna är rågrannar till området och de påpekar att miljön kan påverkas negativt om man pålar i den gamla soptippen. Fastighetsägarnas jurist Marcus Måtar skriver att den utredning som Sweco gjort för stadens räkning inte uppfyller kraven på en regelrätt miljökonsekvensbedömning, och att en sådan måste göras för området. Fastighetsägarna påpekar också att de planerade husen kommer att bilda en mur mellan Slemmern och bebyggelsen väster om Rönnbergs torg, och de påpekar att trafikflödet ökar och ställer krav på nya anslutningar till Östra utfarten.

Parkeringsplatser

I en annan anmärkning som lämnats in påpekas att arbetsplatsparkeringarna i stan minskar och att man bör ta med ersättande parkeringsplatser i förslaget innan planen fastslås.
Landskapsregeringen har också lämnat ett utlåtande och påpekar bland annat att det finns vissa oklarheter kring tillgänglighetsaspekterna i detaljplanen. Det gäller till exempel utrymme för ramper och hissar på ställen där nivåskillander inte kan byggas bort.

Tillbaka till nämnden

Nästa steg är nu att stadsutvecklingsnämnden ska ta del av anmärkningarna och besluta om eventuella ändringar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »