Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 maj, 2024 - 16:10Uppdaterad: torsdag, 2 maj, 2024 - 17:39

Mycket osannolikt att Åland får 47 miljoner extra uppger finansministeriet

Finansministeriet bedömer det som mycket osannolikt att Åland får 47 miljoner extra på avräkningen för år 2023. 

Det var förra veckan som frågan lyftes både i plenum och i Åsubs konjunkturrapport, där man noterat en post på tio miljarder på inkomstsidan i statens bokslut. 

Det handlar om pengar som staten reserverat för lån till bolag inom derivatmarknaden för elektricitet, men som aldrig användes. Summan har sedan förts in på inkomstsidan i bokslutet, trots att den egentligen inte är en inkomst. 

– Det är ett bokföringstekniskt sätt att få bort den här utgiften, förklarar Johanna von Knorring Rosenlew, tjänsteman på finansministeriet. 

Eftersom pengarna egentligen aldrig funnits, annat än till pappers, ser finansministeriet det som orimligt att 47 miljoner av dem skulle tillfalla Åland, trots att självstyrelselagen stipulerar att Åland har rätt till 0,47 procent av statens inkomster.  

Det är också vad man kommer att delge Ålandsdelegationen från ministeriets sida, då det blir dags för dem att fatta beslut i frågan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »