Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 28 april, 2017 - 14:49Uppdaterad: fredag, 28 april, 2017 - 16:13
  • Ålands representant i Gränshinderrådet Gunnar Westerholm pratade om gränshinder som är aktuella på Åland. Foto: Tomas Tornefjell.
  • Seniorrådgivare Claes Håkansson från Nordiska ministerrådet och Gunnar Westerholm som är Ålands representant i Gränshinderrådet. Foto: Tomas Tornefjell.

Myt att undanröjda gränshinder ersätts med nya

- Det finns en databas med omkring 100 gränshinder och vi har betat av ett 40-tal av dessa under de senaste åren. Det säger Gunnar Westerholm som är Ålands representant i Gränshinderrådet.

Enligt Gunnar Westerholm är det en myt att varje gränshinder som undanröjs snabbt ersätts av nya hinder.

- Men nya nationella lagar och EU-direktiv kan leda till att det uppstår nya gränshinder, och därför är det viktigt att stämma av med sina grannländer för att undvika sådana problem, säger han.

I dag ordnade Ålands landskapsregering en förmiddag om gränshinder där seniorrådgivare Claes Håkansson från Nordiska ministerrådet pratade om behovet av en internetportal för det nordiska näringslivet och om de gränshinder som finns när det handlar om yrkesbehörighet, till exempel bland hantverkare.

Han lyfte även fram vikten av att läsa på om de regler som gäller innan man flyttar eller börjar studera i ett annat land i Norden.

- Jag rekommenderar att man läser på via Nordiska ministerrådet informationstjänst Hallå Norden, säger Claes Håkansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »