Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 10 augusti, 2017 - 17:38

Normal sommar gällande drunkningsolyckor

- Det har varit normalt, det sker alltid ett par olyckor, säger Dan Nylund på Räddningsverket om mängden drunkningsolyckor i år.

Han menar att man på Åland är bra på att simma och utöver simkunnigheten rekommenderar han bland annat att man inte simmar ensam, inte är påverkad av någon, tänker på att vattentemperaturen inte är för kall och att man har en flytboj som släpar efter en när man träningssimmar samt att man inte dyker på okända platser och att man mår allmänt bra. Han berättar också att det går lättare att märka när vuxna håller på att drunkna än barn.

- Vuxna kan skrika och ropa på hjälp, veva med armarna och plaska och försöka söka uppmärksamhet medan barn bara kan vända sig på mage. Så där gäller det att ha ansiktet och ögonen mot vattnet hela tiden, säger Dan Nylund.

Om man märker att en olycka är på gång ska man påvisa uppmärksamhet, ringa 112 direkt och om man anser sig kapabel - ta sig ut med en boj eller i en livbåt. Men att alltid ha något med sig då personer som håller på att drunkna ofta har panik.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »