Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 september, 2017 - 14:47
  • Britt Lundberg får kritik efter att ha gått emot den finländska delegationen och röstat nej till att göra finskan och isländskan till officiella språk i det nordiska samarbetet. Arkivfoto: Ulf Weman.

NR-presidenten röstade emot finskan

Nordiska Rådets president Britt Lundberg gick emot den finländska delegationen och röstade nej till att göra finskan, och isländskan, till officiella språk i det nordiska samarbetet.

Det här skedde i går i Reykjavik vid Nordiska Rådets presidiums möte, där sessionen i Helsingfors om en dryg månad förbereddes. Redan nu har Britt Lundbergs beslut kritiserats på finskt håll, en av kritikerna är Erkki Tuomioja. Ålands Radio fick tag i Britt Lundberg när hon i eftermiddags satt på Keflaviks flygplats och väntade på planet hem.

- Jag såg tidigt i våras att förslaget om att göra finskan och isländskan till officiella språk inte skulle gå igenom. Då är det bättre att hitta andra vägar istället för att det inte händer någonting, säger Britt Lundberg.

Kompromissen innebär att medlemsförslag skall få ges på eget språk och inte som nu bara på något av de tre skandinaviska språken, att protokoll översätts och att alla översättningar sker snabbare. Det är Nordiska Rådet i helhet som tar beslut i frågan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »