Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 30 augusti, 2017 - 15:23
  • Harry Jansson kritiserar att HD i sin laggranskning inte godkänt att utbildning i Sverige nämns särskilt i den åländska lagen om hissäkerhet. Arkivfoto: Ulf Weman.

Ny kritik i lagtinget mot HD

Högsta domstolen har än en gång gjort ett ingrepp mot självstyrelsen. Centerns Harry Jansson var i lagtinget i dag kritisk mot HD för att domstolen i sin laggranskning inte godkänt att utbildning i Sverige nämns särskilt i den åländska lagen om hissäkerhet.

Kritiken gällde också landskapsregeringen, som nu föreslår en ändring i lagen så att HD skall godkänna den, utan att markera sitt ogillande.

- Jag är för min del inte beredd att släppa igenom lagförslaget utan att göra en kraftig markering, sa Harry Jansson.

Han menar att Högsta domstolen i Helsingfors inte alltid skall avgöra om en åländsk lag strider mot EU-rätten, utan göra som i fall med finländsk lagstiftning, begära förhandsbesked av EU-domstolen. Kritiken mot HD var enig tidigare i somras i två andra fall, men nu i fallet med vilken utbildning som behövs för att granska hissars säkerhet, tycker inte landskapsregeringen och näringsminister Camilla Gunell, socialdemokrat, att frågan har självstyrelsepolitisk vikt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »