• Lantrådet Katrin Sjögren berörde den nya självstyrelselagen när hon i dag öppnade budgetdebatten. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 16:13

Nya autonomin kan dröja

Tidsramen för den nya självstyrelselagen är underordnad. Det viktigaste är att den blir bra. Det sa lantrådet Katrin Sjögren, liberal, när hon i dag öppnade budgetdebatten i lagtinget.

Den ursprungliga tanken har varit att ett lagförslag till ny autonomi för Åland skall tas av den nuvarande riksdagen innan riksdagsvalet i vår och sedan av den nyvalda riksdagen och lagtinget i god tid så att lagen kan träda i kraft till självstyrelsens 100-årsjubileum år 2022. Kritiken från tjänstemännen i ministerierna mot Ålandskommitténs förslag har varit omfattande, särskilt mot att Åland själv skall få bestämma vilka behörigheter som skall övertas från riket, den så kallade residualprincipen.

Tillsammans med att landskapsregeringen hittills för döva öron i Helsingfors begärt att en arbetsgrupp med representanter för riket och Åland nu tillsätts för att få en regeringsproposition till riksdagen gjord, gör att tanken om en ny lag till jubileet börjar ruckas.

Harry Jansson, centern, efterlyste en parlamentarisk arbetsgrupp på hemmaplan och fick ett löfte av lantrådet att arbetet skall samordnas mellan samtliga partier.

Fler Nyheter

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Vädjar om farledsavgifter

Riksdagsledamot Mats Löfström har i dag tillsammans med tre andra riksdagsledamöter skickat ett brev till svenska sjöfartsverket gällande farledsavgifterna.

Två dömda för narkotikabruk

En 31-årig man och en 28-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för straffbart bruk av narkotika.

Föglö höjer skatten

Föglöborna får betala en högre inkomstskatt nästa år.

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

Heléne Zetterström Dahlqvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Butik vill få bukt med stökiga ungdomar

Petra Rajalin intervjuas av Sara Lindroos:
Några ungdomar i åldrarna 12-16 år har den senaste tiden orsakat problem på S-markets matbutik i centrum av Mariehamn.

Friad trots erkännande

Åtalet mot en 34-årig man som stulit hygienartiklar förkastas på grund av att det väcktes för sent.

Eckerö röstade om folkomröstning

Skall Eckerö kommun fortsätta vara en självständig kommun? Ja, nej eller jag avstår från att svara. Så lyder frågan och svarsalternativen som kommunfullmäktige fastställde på sitt möte i går.

Oförändrade skatter i Lumparland

Det blir inga förändrade skatter i Lumparland nästa år.