• Lantrådet Katrin Sjögren berörde den nya självstyrelselagen när hon i dag öppnade budgetdebatten. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 16:13

Nya autonomin kan dröja

Tidsramen för den nya självstyrelselagen är underordnad. Det viktigaste är att den blir bra. Det sa lantrådet Katrin Sjögren, liberal, när hon i dag öppnade budgetdebatten i lagtinget.

Den ursprungliga tanken har varit att ett lagförslag till ny autonomi för Åland skall tas av den nuvarande riksdagen innan riksdagsvalet i vår och sedan av den nyvalda riksdagen och lagtinget i god tid så att lagen kan träda i kraft till självstyrelsens 100-årsjubileum år 2022. Kritiken från tjänstemännen i ministerierna mot Ålandskommitténs förslag har varit omfattande, särskilt mot att Åland själv skall få bestämma vilka behörigheter som skall övertas från riket, den så kallade residualprincipen.

Tillsammans med att landskapsregeringen hittills för döva öron i Helsingfors begärt att en arbetsgrupp med representanter för riket och Åland nu tillsätts för att få en regeringsproposition till riksdagen gjord, gör att tanken om en ny lag till jubileet börjar ruckas.

Harry Jansson, centern, efterlyste en parlamentarisk arbetsgrupp på hemmaplan och fick ett löfte av lantrådet att arbetet skall samordnas mellan samtliga partier.

Fler Nyheter

Rörelse är bra för skolelever

Bodil Opdahl och Sara Wikander intervjuas av Nina Smeds:
Forskning visar att träning ger positiva effekter för barn med inlärnings- och koncentrationssvårigheter. Det säger Bodil Opdahl som tillsammans med Sara Wikander är på Åland just nu för att hålla kurs för pedagoger inom barnomsorg och skola.

Omtvistade byggplaner upp i nämnd igen

Fördärva inte vår boendemiljö i Nyängen. Så rubriceras en namninsamling som lämnats in till Mariehamns stad.

Personbil kördes av vägen

En personbilsförare körde av vägen i Finström i natt.

Diskussion kring kommunindelning i Kumlinge

Christian Dreyer berättar om diskussionen på lördagens möte:
- Min uppfattning är att Kumlingeborna är ganska eftertänksamma och vill ha information för att kunna ta ställning, det säger Kumlinges kommundirektör Christian Dreyer med anledning av kommunindelningsmötet som hålls på Kumlinge i lördags.

Fler båtplatser i Sjökvarteret

Janna Johansson berättar vad som är på gång i Sjökvarteret:
Genom EU-projektet SEASTOP kommer fler Båtplatser byggas i Sjökvarteret.

Optinova ingår avtal med japanskt bolag

Optinova Group har skrivit ett samarbetsavtal med ett stort japanskt bolag. Det berättar Optinovas vd Anders Wiklund i ett pressmeddelande.

Lagtinget lyfter samtyckeslag igen

Talman Gun-Mari Lindholm intervjuas av Fredrik Granlund:
Vi kommer att lyfta frågan om en samtyckeslag igen och göra en påstöt till Finlands riksdag och regering för att få upp samtyckeslagen på bordet.

Degerby Mat och Café stänger

Hasse Persson Bru rapporterar och intervjuar Henrik Mattsson:
Degerby Mat och Café stänger nästa vecka.

Skrikmanifestation i Mariehamn

Kiki Alberius-Forsman och Sisa Långkvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
I dag samlades ett 50-tal kvinnor i Mariehamn för att under tre minuter skrika ut sin vrede mot sexuella trakasserier och maktmissbruk.