Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 november, 2017 - 14:40Uppdaterad: torsdag, 23 november, 2017 - 15:46
  • Informationssäkerheten blir bättre men enskilda missbrk kan man inte skydda sig helt ifrån trots ett nytt patientjournalsystem, säger Bengt Michelsson. Arkivfoto.

Nytt patientjournalsystem upphandlas

ÅHS byter ut och moderniserar sitt patientjournalsystem, det gamla systemet vidareutvecklas inte längre och ett nytt system är nödvändigt.

- I det nya systemet blir informationssäkerheten bättre och motsvarar EU:s nya dataskyddslagstiftning. Men enskilda missbruk, som de vi hittills varit med om kan man kanske inte helt skydda sig från, säger Bengt Michelsson, som är tf hälso- och sjukvårdsdirektör vid ÅHS.
Som vi tidigare har berättat har cirka 300 personer drabbats av olovliga journalintrång och nu har även målsmän till drygt 100 barn som kan ha drabbats av journalintrång kontaktats av polisen.

Arbetsdryg process

Ibruktagandet av ett nytt patientjournalsystem kräver att hela organisationen involveras.
- Vi kommer bland annat att behöva se över vårt sätt att dokumentera, säger Bengt Michelsson som säger att det kommer att bli en arbetsdryg process.

3,8 miljoner

Investeringskostnaden beräknas i det här skedet till 3,8 miljoner euro och till det kommer driftskostnader när systemet väl är i gång.
- Vi hoppas kunna sjösätta en upphandling i mitten av nästa år, säger Bengt Michelsson.

I morgon tar ÅHS styrelse ställning till upphandling av ett vårdinformationssystem eller patientjournalsystem.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »