Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 25 april, 2023 - 06:20Uppdaterad: tisdag, 25 april, 2023 - 10:53
  • Jerker Björkqvist. Bild från Åbo akademi.

Nytt projekt ska genom data minska utsläpp i sjöfarten

I september startar ett nytt forskningsprojekt som ska minska utsläpp i sjöfarten.

Via utrustning ombord ska man mäta och samla in data för att sedan kunna optimera till exempel bränsleförbrukning. Redan i dag samlar man data ombord på fartyg. Framåt är tanken att utveckla utrustning för att göra beräkningar ombord och i förlängningen också ta beslut i realtid som ska kunna minska energiåtgången. 

-Vi löser förstås inte allt med ett projekt, men det som vi tittar på här är hur data kan påverka i att nå noll utsläpp från fartygstrafik på sikt. Data är viktigt, via det ser vi hur energieffektivt det för tillfället är, säger Jerker Björkqvist, äldre universitetslektor i datateknik vid Åbo Akademi. 

I kryssningstrafiken är tanken att undersöka fler områden än framdrivningen, till exempel luftkonditionering, uppvärmning och köksfunktioner. 

Projektet som går under namnet “Data Analytics for Zero Emission Marine”, eller DAZE, har flera samarbetspartners, men det är Åbo Akademi som koordinerar satsningen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »