Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 29 mars, 2017 - 14:12Uppdaterad: onsdag, 29 mars, 2017 - 15:58
  • Klinikchef Ove Mattsson och chefläkare Jaana Lignell från ÅHS ingår i den arbetsgrupp som ser över den framtida vården på Åland. Foto; Tomas Tornefjell

Organisation av framtida vård

Läkarbesök via chat, en delvis privatiserad äldrevård och hur man ska fördela ansvaret mellan ÅHS och kommunerna.

 Det var några av de frågor som diskuterades under landskapsregeringens seminarium om morgondagens vård.

Sanna Määttänen som är chef för äldrevård inom hälso- och socialtjänstföretaget Pihlajalinna talade om hur man kan bedriva vård enligt en modell där verksamheten sköts av ett bolag som till lika stor del ägs av ett privat företag och en eller flera kommuner. Under den avslutande diskussionen sa läkaren Christian ”Snuffe” Johansson att en sådan modell har diskuterats på Åland för ett tiotal år sedan, men att idén sprack av politiska skäl.

-Vinster inom välfärden är en känslig politisk fråga, men vi har en modell som innebär att 49 procent av vinsten kan återinvesteras i verksamheten, sa Sanna Määttänen.

Ett tjugotal kommuner i hela Finland har bildat vårdbolag tillsammans med privata vårdproducenter de senaste åren. Ett exempel är staden Jämsä som utlokaliserade hela sin hälsovård år 2015 till bolaget Jämsän Terveys, som är samägt av staden och det börsnoterade Pihlajalinna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »