Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 20 oktober, 2017 - 05:52Uppdaterad: fredag, 20 oktober, 2017 - 07:42
  • Flera gånger i veckan vänder anhöriga sig till polisen på grund av att de är oroliga för närstående som mår dåligt. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Psykisk ohälsa bland unga ökar

Psykisk ohälsa bland unga har ökat. Det upplever polisen som varje vecka blir kontaktade av flera anhöriga som uttrycker oro över att någon i deras närhet visat tecken på psykisk instabilitet och självskadebeteende.

- Vad det beror på vet jag inte men jag upplever att problemen kryper neråt i åldrarna och jag tycker det är mer och mer förekommande att man är orolig för sina anhöriga, säger äldre konstapel Jan Johansson.

Polisen är den instans som oftast blir kontaktad först när en anhörig anser att situationen är akut och polisen är även oftast först på plats för att hantera situationer där människor mår väldigt psykiskt dåligt. Johansson tycker dock inte att utbildningen är tillräckligt förberedande i dessa fall.

- I grundutbildningen så läser vi psykologi men det är långt ifrån tillräcklig för att lära oss hantera dessa typer av situationer i verkligheten, säger äldre konstapel Johansson som hoppas att det förebyggande arbetet för psykisk hälsa skulle tas på större allvar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »