Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 september, 2017 - 11:30Uppdaterad: onsdag, 13 september, 2017 - 11:37
  • I lagtinget förväntas en livlig debatt om landskapsandelar. Arkivfoto: Ulf Weman

Politisk strid om landskapsandelar

Förslaget till nytt landskapsandelssystem, som nu ligger i lagtinget för beslut, utjämnar inte de ekonomiska skillnaderna mellan kommunerna som det är meningen och inbesparingen på fyra miljoner euro betyder kraftigt höjda skatter eller sämre service. Det skriver centerns Veronica Thörnroos i sin reservation i finans- och näringsutskottet mot landskapsregeringens förslag.

Meningen är att det nya landskapsandelssystemet, som reglerar landskapets bidrag till kommunerna för lagstadgad service, som barnomsorg skola och äldrevård, skall träda i kraft från årsskiftet. Utskottets majoritet förordar förslaget och anser att det nya systemet visst bidrar till att utjämna de ekonomiska skillnaderna mellan kommunerna på ett mer rättvist sätt än hittills.

Lagtinget har lagt in extra plenimöten i morgon, på fredag och nästa vecka för att hinna med alla ärenden innan lagtingsåret är slut och ett nytt börjar i november.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »