Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 7 juli, 2017 - 05:58
  • Ett sprututbytesprogram bör komma igång så snart som möjligt anser landskapsläkaren. Arkivfoto: Ulf Weman.

Program för sprututbyte under planering

ÅHS-ledningen har tagit beslut om att ett program för sprututbyte ska påbörjas.

Det berättar landskapsläkaren Olli-Pekka Lehtonen i en intervju med Ålands Radio. Han känner inte till några hinder för att starta programmet. När programmet ska börja är fortfarande oklart, men Lehtonen har påpekat till ÅHS att programmet måste komma igång så fort som möjligt, i och med att Landskapsregeringen har tagit beslut om att ett sprututbytesprogram ska genomföras. Någon lokal för själva sprututbytet är ännu inte fastställd.

En av programmets fördelar är att förhindra smittspridning av sjukdomar som hepatit och HIV vid delning av sprutor. Men Lehtonen påpekar även andra positiva aspekter.

- Man tar också hand om de använda sprutorna, så att de inte slängs i sandlådor och parker. På så sätt skulle de vara säkert omhändertagna, berättar Lehtonen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »