Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 mars, 2017 - 10:29Uppdaterad: måndag, 20 mars, 2017 - 12:41

Rättegång om fornminnesförseelse

I dag hölls rättegången mot en man som är åtalad för fornminnesförseelse under hösten 2015. Enligt åklagaren har den åtalade med hjälp av en metalldetektor hittat ett flertal föremål som enligt kulturbyrån är från 1600-talet till 1800-talet.

Enligt fornminneslagen måste föremål som är mer än hundra år gamla lämnas in till landskapsregeringen och den som hittat föremålen måste även berätta var fyndplatsen ligger. Eftersom mannen vägrade berätta var han hittat föremålen så polisanmäldes han. Den åtalade mannen medverkade inte under rättegången, men han anser sig inte skyldig till något brott, utan ser sin vägran att lämna information om fyndplatsen som en protest mot det rådande regelverket. Kulturbyråns chef Viveka Löndahl, som hördes som vittne, sa att mannen har besökt kulturbyrån flera gånger och varit hotfull och aggressiv och bett byrån att ändra fornminneslagen, bland annat så att markägarna ska få ersättning för de fynd som hittas.

-Efter polisanmälan har han också pekat ut fyndplatsen i Geta på en karta, men vi har ännu inte fått någon exakt fyndplats, sa Viveka Löndahl.

Åklagaren yrkar på att den åtalade mannen ska dömas till 15 till 20 dagsböter för fornminnesförselse. Dom meddelas den 28 mars.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »