Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 maj, 2017 - 15:13Uppdaterad: onsdag, 24 maj, 2017 - 17:16
  • Mats Perämaa och några av de tjänstemän som jobbat för att Sotereformen inte ska drabba självstyrelsen ekonomiskt eller politiskt. Foto Malin Lundberg

Reform ger ingen utökad beskattningsrätt

Skatten för den åländske individen stiger inte och kommunerna på Åland kan fortsättningsvis beskatta sina invånare enligt tidigare system.

Det var kontentan när finansminister Mats Perämaa, liberal, i dag berättade att man nått en mellanstation i förhandlingarna med riket vad gäller vård- och landskapsreformen, den så kallade Sote-reformen.
Diskussionerna har lett till att ett utkast till en ny riksproposition tagits fram, i vilket man föreslår att ett Ålandsavdrag på 12,47 procent införs i statsbeskattningen. Förslaget innebär också att det blir en fortsatt utbetalning av skattegottgörelsen.

Landskapsregeringen har inte fått gehör för alternativet att Åland skulle ta över förvärvsinkomstbeskattningen. Däremot avser finansministeriet dra tillbaka propositionen om att sänka avräkningsgrunden, och diskussioner om vilken nivå den ska ligga på i framtiden kommer att fortsätta.
- Landskapsregeringens äskande om att höja avräkningsgrunden så vi får ett ökat inflöde av medel med 15 miljoner euro kvarstår, säger Perämaa.
Nästa steg är nu att Ålandsdelegationen ska nu ge sitt utlåtande om det utkast till proposition som landskapsregeringen och finansministeriet är överens om.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »