Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 9 maj, 2024 - 10:30Uppdaterad: fredag, 10 maj, 2024 - 06:40

Regeringen: Nej till ensamrättslicenser för havsbaserad vindkraft i Finlands ekonomiska zon

Finlands regering har beslutat att inte bevilja ensamrättslicenser till vindkraftsbolag som vill bygga parker i havet inom Finlands ekonomiska zon.  

I praktiken betyder det att flera av de stora vindkraftsprojekt som planeras kommer att fördröjas, eftersom det saknas lagar och förordningar kring energiproduktion i området. Det finns lagar och förordningar om rörledningar och kablar, men vindkraften har särdrag som måste beaktas innan tillstånd beviljas. 

– För oss innebär det att vår tidshorisont skjuts upp, säger Anna Häger, regionchef på Ilmatar Offshore, vars projekt Vågskär hör till dem som inte beviljas ensamrättslicens. 

Statsrådet skriver i sitt beslut att havsbaserad vindkraft måste ses som pilotprojekt eftersom det ännu inte finns några parker inom den ekonomiska zonen.  

Häger är ändå inte orolig utan tror att de lagar som saknas kommer att finnas på plats senast i slutet av nästa år då de första områdena kan komma att bjudas ut av Arbets- och näringsministeriet. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »