Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 augusti, 2017 - 11:42Uppdaterad: måndag, 14 augusti, 2017 - 15:06
  • Rekordmånga fondsparar på Åland. Arkivfoto.

Rekordmånga fondsparar

Antalet personer som fondsparar på Åland är rekordstort. - Vi har aldrig sett så här många fondsparare tidigare, det säger Mikael Mörn som är affärsområdesdirektör för Åland på Ålandsbanken.

Även på Nordea har man sett en stadigt växande trend av att fler och fler kunder väljer att placera sitt sparande i fonder på Åland, menar Mikael Granskog, ansvarig för private banking på Nordea. Samma trend noterar också vd Johnny Nordqvist på Andelsbanken.

- Räntan på vanliga sparkonto är historiskt låg just nu och det gör att många v våra kunder ser sig om efter andra alternativ för sitt sparande, säger Mikael Granskog.

Antalet personer som fondsparar hos Ålandsbanken har ökat från 3.000 personer förra året till 3.500 i år – vilket är ungefär tio procent av Ålands befolkning.

Orsaker till det tror Mikael Mörn bland annat är vetskapen om att de låga räntorna i bostadsfinansieringar inte kommer att hålla i sig, sparande inför olika investeringar, framtida studier och att många inte litar på vad de kommer få i pension.

- Man sparar för att säkra en framtid, säger Mörn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »