Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 juli, 2017 - 11:11Uppdaterad: torsdag, 20 juli, 2017 - 11:12
  • Minister Tony Asumaa menar att detta är en fara för den svenskspråkiga servicen på Åland och respektlöst mot självstyrelsen. Foto: Landskapsregeringen.

Riket vill upphäva Ålands landskapsfogdeämbete

Åland kan tappa landskapsfogdeämbetet. I alla fall om lagstiftningsarbetsgruppen för projekt för att reformera utsökningsväsendets struktur får som de vill.

De föreslår att de nuvarande 22 utsökningsverken och Riksfogdeämbetet sammanslås till en riksomfattande utsökningsorganisation, Utsökningsmyndigheten. Då upphävs lagen om Riksfogdeämbetet och lagen om landskapsfogdeämbetet i landskapet Åland. Det betyder att landskapsfogdeämbetet på Åland tappar sin ställning som ett självständigt ämbetsverk. Motiven bakom detta är att effektivisera fogdeämbetets arbete och spara pengar, enligt Cecilia Magnusson som är avdelningsjurist på Allmänna byrån.

-Det här är ett hot mot svenskspråkig service på Åland och respektlöst mot självstyrelsen, menar minister Tony Asumaa, liberal.

I landskapsregeringens utlåtande till Riksfogdeämbetet motstrider man förslaget och menar att utsökningsärenden ska skötas på Åland. Det för att säkerställa att den åländska lagstiftningen följs och att den språkliga servicen ges.

Lagarna avses att träda i kraft den 1 januari 2019.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »