Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 maj, 2017 - 06:12Uppdaterad: torsdag, 11 maj, 2017 - 10:18
  • Östernäsvägen ska byggas om för säkrare trafik. Foto: Bengt Hannus.
  • Jessy Eckerman, socialdemokrat, är ordförande för infrastrukturnämnden. Foto: Totte Vesterlund.

Säkrare trafik på Östernäsvägen

Östernäsvägen i Mariehamn kommer att säkras för gående och cyklister i framtiden. Infrastrukturnämnden går vidare med den vägritning som var utställd i mitten av februari i år. Bland annat kommer man smalna av korsningar på vissa ställen för att dämpa farten och flytta om övergångsställen.

-Det här är en gata där det har hänt väldigt mycket de senaste åren. Det är väldigt dålig sikt vid vissa övergångsställen och det har skett olyckor på vägen, säger nämndens ordförande Jessy Eckerman.

Hur man ska öka trafiksäkerheten för cyklister och gående på Östernäsvägen har varit en olöst fråga i många år. En trafikmätning som Mariehamns samhällstekniska avdelning genomförde under en vecka i slutet av februari i år visade att bilister kör för fort på Östernäsvägen. 88 procent av bilisterna körde för fort på vägsträckan som har en hastighetsbegränsning på 40 kilometer i timmen. I snitt körde bilister 49 kilometer i timmen, medan bussar och lastbilar körde 46 kilometer i timmen. Enligt trafikmätningen låg toppnoteringen den veckan på 103 kilometer i timmen norrut och 90 kilometer i timmen söderut.

-Vi kommer att göra likadant som i norra staden för att få ner hastigheten, vi kommer bland annat göra så att man få vänta på att bussen släppt på och av folk, så busshållplatsen kommer att flyttas ut en bit mot körbanan, säger Jessy Eckerman.

Vägritningen som var utställd under tiden 4-18 april fick då fyra anmärkningar från personer berörda av de framtida förändringarna av vägen. Ärendet bordlades under nämndens möte den 19 april eftersom nämnden ville ha syn av platsen. Men infrastrukturnämnden godkände vägritningen utan att ta hänsyn till anmärkningarna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »