• Det är störst konkurrens om fiskarterna som fångas vid kusten, till exempel abborrarna. Säl och skarv äter lika mycket fisk som fiskarna vid kusten fångar. Arkivfoto.
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 11:41

Säl och skarv fångar lika mycket som kustfiskarna

Människan fångar 700.000 ton fisk per år i Östersjön, sälarna äter 100.000 ton fisk och fåglarna lika mycket. De siffrorna har forskare från bland annat Stockholms universitet och Åbo Akademi kommit fram till i en gemensam studie.

Studien gjordes enligt ett pressmeddelande från Åbo Akademi för att ta reda på hur de fiskätande djuren påverkar fiskbestånden i Östersjön, mot bakgrund av den laddade debatt som förs om detta i Finland och Europa.

Kustfisket mest påverkat

När det gäller strömming, skarpsill och torsk fångar människan 650.000 ton per år, sälarna 60.000 ton och fåglarna 30.000 ton. Djurens effekt på havsfisket av dessa fiskarter är alltså inte så stor, men däremot är konkurrensen stor om abborre, gädda, gös, havsöring, lax, sik och siklöja som är de viktigaste arterna för det småskaliga kustfisket. Av dessa arter äter säl och skarv ungefär lika mycket som människan fångar.

Effekter måste beaktas

Baserat på resultaten tycker forskarna att sälarnas och fåglarnas effekter på fiskbestånden måste beaktas i fiskeriförvaltningen.
- Om fiskbestånd minskar under en acceptabel nivå, måste man överväga ett minskat uttag genom fiske, och genom säl och fågel, skriver Åbo akademi i sitt pressmeddelande.

I Åland i dag i eftermiddag hör vi mer om detta.

Fler Nyheter

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Vädjar om farledsavgifter

Riksdagsledamot Mats Löfström har i dag tillsammans med tre andra riksdagsledamöter skickat ett brev till svenska sjöfartsverket gällande farledsavgifterna.

Två dömda för narkotikabruk

En 31-årig man och en 28-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för straffbart bruk av narkotika.

Föglö höjer skatten

Föglöborna får betala en högre inkomstskatt nästa år.

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

Heléne Zetterström Dahlqvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Butik vill få bukt med stökiga ungdomar

Petra Rajalin intervjuas av Sara Lindroos:
Några ungdomar i åldrarna 12-16 år har den senaste tiden orsakat problem på S-markets matbutik i centrum av Mariehamn.

Friad trots erkännande

Åtalet mot en 34-årig man som stulit hygienartiklar förkastas på grund av att det väcktes för sent.

Eckerö röstade om folkomröstning

Skall Eckerö kommun fortsätta vara en självständig kommun? Ja, nej eller jag avstår från att svara. Så lyder frågan och svarsalternativen som kommunfullmäktige fastställde på sitt möte i går.

Oförändrade skatter i Lumparland

Det blir inga förändrade skatter i Lumparland nästa år.