Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 november, 2017 - 15:14Uppdaterad: fredag, 17 november, 2017 - 15:17
  • Heléne Zetterström Dahlqvist, fil dr i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall föreläste på Alandica i dag. Foto: Tomas Tornefjell.

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Hon har en känsla av att det är ett växande problem, men än så länge finns ingen forskning som kan bevisa en sådan utveckling.

- Det vi har kunnat se är att sexuella trakasserier kan leda till depressiva symtom hos utsatta flickor, men vi har inte konstaterat något sådant samband hos pojkar som blivit utsatta, säger Heléne Zetterström Dahlqvist.

Hon anser att skolorna är ganska bra på att prata om mobbing, men att man ofta trivialiserar problemen med sexuella trakasserier och bortförklarar dessa handlingar med formuleringar som att det är typsikt för pojkar i den åldern.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »