Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 augusti, 2017 - 14:37Uppdaterad: onsdag, 16 augusti, 2017 - 14:41
  • Finlands strategi för ÖStersjön uppdateras. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer

Sidsteppat i strategi om Östersjön

Förslaget till Finlands strategi för Östersjön är av synnerligt intresse för Åland och det är olyckligt att landskapet inte i ett tidigare skede involverats i arbetet. Det skriver landskapsregeringen i sitt utlåtande till utrikesministeriet om förslaget.

Dessutom har den svenska översättningen av materialet dröjt och landskapet har därför fått kortare tid på sig att ge utlåtande jämfört med andra remissinstanser.

Strategin för Östersjön är en uppdatering av den redogörelse för östersjöpolitiken som lämnades till riksdagen för åtta år sedan. Landskapsregeringen är positiv till inriktningen av strategin med en hållbar blå tillväxt, alltså utnyttjande av havens och sjöarnas resurser på ett hållbart sätt, och som i övrigt samstämmer med Ålands egen planering för hållbar utveckling.

När det gäller de havsområdesplaner som man i riket tänker införa till år 2021, betonar man från åländsk sida att planeringen måste samordnas mellan Åland och riket. Landskapsregeringen efterlyser också en harmoniserad miljölagstiftning mellan östersjöländerna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »