• Ms Gudingen är en av de färjor som haft tekniska problem den här veckan.
Sten Schauman intervjuas av Jessica Shanthi Säll
Publicerad: onsdag, 4 oktober, 2017 - 16:59, uppdaterad: onsdag, 4 oktober, 2017 - 17:03

Skärgårdsfärjor i dåligt skick

Färjorna som trafikerar skärgården är gamla och behöver bytas ut nu.

Det menar Sten Schauman, upphandlare på Transportbyrån. Men enligt Shauman finns varken pengarna eller de politiska besluten för att byta ut alla skärgårdsfärjor som behöver det. Flera färjorna har dessutom 30-40 år på nacken, berättar Schauman.

-Man har skrivit ut i budgeten att det kommer komma ett nytt fartyg till västra Föglö i och med kortrutten, men det är minst 3-4 år fram i tiden minst innan vi har den första nya båten, och därefter behöver det komma med samma mellanrum ett nytt fartyg hela tiden, säger Schauman.

I dag är Viggen, som ersätter Alfågeln på rutten Hummelvik-Torsholma, ur drift på grund av hon igår fick tekniska problem. I måndags hade även Gudingen, som trafikerar södra linjen, tekniska problem. Under det här året har det nästan varit problem med någon av skärgårdsfärjorna en gång i månaden.

 

Fler Nyheter

Skolstart bestäms av skolskjutsar

Både norra och södra Ålands högstadiedistrikt har tidpunkten för skolstarten på mornarna anpassad efter skolskjutsarna.

Åland blir testområde för smarta nät

Finlands regering och landskapsregeringen har kommit överens om att Åland ska bli testområde för smarta nät och ny teknologi inom energiområdet. Enligt initiativet ska Åland i framtiden utgöra ett modellområde för framtidens flexibla energisystem, som baserar sig på smarta elnät och på produktion och förbrukning av hundraprocentigt förnybar energi.

Dömd för motstånd mot ordningsvakter

En 20-åring har dömts till 25 dagsböter om totalt 325 euro för motstånd mot person som upprätthåller ordningen och hindrande av tjänsteman.

Vill förhandla om avräkningsgrunden

Landskapsregeringen anser att det är hög tid att det börjar förhandlas om en höjning av avräkningsgrunden och att det blir en lösning kring hur rikets vård- och landskapsreform påverkar den åländska ekonomin. Det framförs i en skrivelse till bland andra statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo.

Strömavbrott och bilkö på Vårdö

Större delen av Vårdö är utan ström på grund av ett tillbud vid bygget av Vårdö bro. En elstolpe kördes omkull i förmiddags vilket, förutom elavbrottet, ledde till att trafiken över bron tillfälligt stoppades under ett par timmar.

Höjda avgifter i Eckerö

Kommunfullmäktige i Eckerö har godkänt höjda avgifter för bland annat avfall, bygglov, hyror och plogning för pensionärer över 80 år som åtnjuter kommual hemservice.

Hundratals företag drabbade av överbelastningsattack

Fredagens överbelastningsattack, eller så kallad Ddos-attack, drabbade över 100 åländska företag, uppger Ålcom.

Staden tar upp plan för Rönnbergs torg och Eriksson Capital

Stadsutvecklingsnämnden i Mariehamn kommer i kväll att ta ställning till både det nya förslaget till stadsplan för Rönnbergs torg, och Eriksson Capitals planer för centrumtomterna på Torggatan.

Slutdatum för entreprenaden flyttas fram

Slutdatumet för när entreprenaden på Ålandsvägen ska bli klar skjuts fram. Det meddelar Mariehamns stad via deras hemsida.