Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 augusti, 2017 - 06:08Uppdaterad: tisdag, 15 augusti, 2017 - 06:29
  • Speciellt under kräftsäsongen är det vanligt att se snurrebåtar på Långsjön trots förbud mot detta. Arkivfoto: Jonathan Borg.
  • Christian Nordas, vd på Ålands vatten, menar att de inte kan konstant hålla utkik efter snurrebåtar på Långsjön. Foto: Hasse Persson-Bru.

Snurrebåtar i Långsjön trots förbud

Det är enligt lag förbjudet att köra en båt med en motor som drivs på fossila bränslen i en vattentäkt. Trots det så går det att se flera snurrebåtar på Långsjön och Markusbölefjärden – speciellt i kräfttider.

Enligt ett beslut från år 1989, och med anledning av att bränslepartiklar inte går att filtrera ut ur dricksvatten, så är det förbjudet att köra en båt med motor som drivs på fossila bränslen i en vattentäkt.

- Det finns ett undantag i lagen som berör näringsidkare, eftersom det brukade finnas trafik på sjön innan den blev en vattentäkt. Men vad som räknas som att vara näringsidkare är däremot inte helt klart, och eftersom Ålands vatten är ett aktiebolag och ingen myndighet, så har vi inte analyserat situationen närmare. Vi kan inte heller bevaka sjön konstant, säger Christian Nordas, vd på Ålands vatten.

Enligt Bernt Randelin, ordförande för Grelsby Samfällda Kräftfiske, är det flera i laget som kör med snurrebåtar.

- Visst kan man se sig själv som näringsidkare om man säljer kräftor, men själv gör jag inte det. Vi har inte diskuterat frågan officiellt vad jag vet, men om den aktualiseras måste vi så klart göra det, säger Randelin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »