Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 juni, 2017 - 07:06Uppdaterad: fredag, 16 juni, 2017 - 07:43
  • Socialvårdsbyråns chef Maj-Len Österlund säger att det är ett digert arbete att analysera alla ändringar som görs i riket och som påverkar Åland. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Socialvårdschef välkomnar diskussion

Målsättningen är att lagstiftningspaketet där socialvårdslagen är kärnan ska kunna träda i kraft 2019. Det säger Maj-Len Österlund som är chef på landskapsregeringens socialvårdsbyrå.

Hon och socialminister Wille Valve, moderat, fick nyligen en skrivelse från tjänstemän inom socialvården på norra Åland. De skrev bland annat om problemen som den fortsatta bristen på en uppdaterad socialvårdslag skapar för tjänstemännen och klienterna.

- Vi är väldigt glada att de lyfter frågor som rör socialvårdens innehåll. Fokus de senaste åren har legat väldigt mycket på organisation och att vi framför allt hört andra än sakkunniga inom socialvården uttala sig, säger Maj-Len Österlund.

I skrivelsen påpekades till exempel att programmen som socialarbetarna på Åland använder för ärendehantering, journalföring och beslutsfattande har slutat uppdateras.

- Det är bekymmersamt men det beslutsstöd som tagits fram utgående från lagstiftningsförändringarna i riket inte finns på svenska ännu, och att det är osäkert om vi kan använda det på Åland i framtiden då vår nya socialvårdslag kommer att ha markanta skillnader mot rikets, säger Maj-Len Österlund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »