Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 22 maj, 2017 - 07:09Uppdaterad: måndag, 22 maj, 2017 - 07:57
  • Vrakdykning. Vraket är inte det som nämns i texten. Foto: Magnus Melin.

Söker dispens för dykning på Björkörvraket

Nu söker Baltic Underwater Explorers dispens för dykning inom Björkörs naturskyddsområde. I september i fjol hittade teamet ett tidigare okänt vrak söder om Björkör i Föglö.

Det ungefär 27 meter långa segelfartyget som tros vara runt 150 år gammalt innehåller en last med hundratals flaskor, och frågan har varit när man skulle kunna undersöka en del av lasten.

- Vraket ligger inom Björkörs naturreservat och det är egentligen inte tillåtet att sportdyka inom det området, säger Mikko Helminen, chef på landskapets enhet för kulturarvsförvaltning.

Han tillägger att det var tokigt att dykrestriktionerna kom fram först efter att vraket hittats, och han säger att det rörde sig om en kommunikationsbrist mellan landskapet och dykarna.

- Nu är det viktigt att vi ser till att vi följer lagar och förordningar när vi tar beslut om en eventuell dispens, säger Helminen.

Inom de närmaste veckorna tror Helminen att beslut kan fattas i frågan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »