Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 december, 2016 - 14:30Uppdaterad: onsdag, 7 december, 2016 - 16:07

Söker nordisk enighet om antibiotika

Nordiska rådet försöker nu hitta en gemensam nordisk linje om användningen av antibiotika för både människor och djur.

 I går hölls ett seminarium i folketinget i Köpenhamn som ett led i arbetet med en vitbok om konkreta åtgärder för att bekämpa antibiotikaresistens. Om inte bruket av antibiotika ändras och inga nya mediciner tillkommer kan vi framöver dö av infektioner som enkelt kan behandlas i dag.

- Konsekvenserna är allvarliga. Ändå är det bara tre nordiska länder som har handlingsplaner för antibiotikaresistens och Norden har inte varit enigt om lösningar, säger avgående presidenten i Nordiska Rådet, Dam Kristensen.

Finland och Sverige har mer restriktioner mot antibiotika i sin köttproduktion än vad Danmark har. I Norge har försöker man slå om fiskodlingen, som tidigare närmast varit uppbyggd kring användningen av antibiotika, till att minska bruket till ett minimum. Enligt Olof Karlsson vid Ålands fiskförädling använder man ingen antibiotika i sina odlingar.

- Friska djur skall inte ha antibiotika, var experterna vid gårdagens seminarium eniga om.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »