Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 februari, 2017 - 10:08Uppdaterad: tisdag, 14 februari, 2017 - 16:04

Splittrad syn i kommunenkät

Ett starkt stöd för en förändring av kommunstrukturen på Åland, men svagt betyg åt de förslag på nya kommunindelningar som presenterats. Det är resultatet av den största frågeenkäten som någonsin gjorts på Åland.

Av nästan 1.500 svarande vill 69 procent ha en förändring, men splittringen är stor bland de svarande mellan de olika kommunerna och Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub, ser resultatet som en stor utmaning för landskapsregeringen att jämka samman åsikterna om och när en ny kommunindelning görs.

- Det viktiga är att vi upplever att vi fått ett väldigt starkt mandat för en förändring. Det är ett väldigt svagt stöd för 16 kommuner som i dag, men också för en kommun. Det starkaste stödet finns någonstans där i mitten, men vi har inte träffat rätt ännu, säger kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat.

Om två veckor presenteras konsultföretaget Pwc:s förslag till kommunindelning och i mars tar landskapsregeringen politisk ställning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »