Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 mars, 2017 - 06:19Uppdaterad: torsdag, 23 mars, 2017 - 07:55

Storsläggan fram i betygsdebatten

Landskapsregeringens nonchalanta behandling av frågan om meritvärderingen av åländska gymnasiebetyg vid ansökningar till universitet och högskolor i Sverige, är ett svek mot de åländska studerandena, mot självstyrelsen och mot hela det åländska samhället.

Centerns Britt Lundberg tog till storsläggan när hennes spörsmål i lagtinget kom till debatt på onsdagen. Hennes utgångspunkt är att det blir svårare för åländska studeranden att komma in på utbildning i Sverige på den här nivån, efter de förändringar i meritvärderingen som gjorts i Sverige. Hur skulle det sett ut om minister Tony Asumaa träffat den svenska ministern i tid för diskussioner, undrade Britt Lundberg.

- Jag träffade ministern den 1 november och beslutet togs den 28:e. Det är inga ”fake news”, svarade Tony Asumaa.

Britt Lundberg ifrågasatte ändå om landskapsregeringen tillräckligt mycket framhållit Sveriges ansvar för Åland i utbildningsfrågorna enligt Ålandsöverenskommelsen från 1921. Tony Asumaa sa att alla åländska regeringar lyft fram det, också den här.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »