Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 juni, 2017 - 13:47

Stort missnöje med socialvården

Sammanlagt 97 ärenden inkom till klientombudsmannen under 2016. Det är en kraftig ökning jämfört med 2015 då antalet ärenden var 54 stycken.

Klient- och patientombudsman Marina Karlsson säger att 75 av ärendena handlar om missnöje med kommunernas socialvård eller med Ålands omsorgsförbund.

-Barn är inblandade i drygt 30 av dessa ärenden, vilka berör frågor som barnumgänge, underhåll, barnskydd och handikappservice, säger Marina Karlsson.

23 av de 97 ärenden som under 2016 inkom till klientombudsmannen gällde missnöje med socialvården i Mariehamn. 44 av dessa handlade om missnöje med socialvården på landsbygden.

-Hela 26 av dessa ärenden berör samma landsortskommun, vilket är mycket ovanligt, säger Klient- och patientombudsman Marina Karlsson.

22 av de klienter som kontaktade klient- och patientombudsmannen under 2016 hade inga klagomål, utan ville enbart ha råd och information om socialvård och om sina rättigheter.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »