• Landskapsregeringen vill bland annat skapa riktlinjer för konstgräsplaner i sin nya plaststrategi. Arkivfoto.
  • Miljöminister Camilla Gunell har fattat beslut om arbete med en strategi för att minska plaster i naturen. Foto: Tomas Tornefjell
  • Bland annat i komposter kan man hitta plast. Foto: Owe Sjöblom
Miljöminister Camilla Gunell intervjuas av Jessica Shanthi Säll
Publicerad: tisdag, 10 oktober, 2017 - 11:37, uppdaterad: tisdag, 10 oktober, 2017 - 16:47

Strategi mot plaster

Landskapsregeringen påbörjar i dag arbetet med en strategi för att minska plaster och mikroplaster i naturen. I stategin ska det bland annat finnas tydliga riktlinjer för skötsel av konstgräsplaner och åtgärder för att minska plastanvändning genom att förhindra spridning, men också genom insamling av plast.

-Vi kommer att gå ut och samla plast på stränder och annat eftersom det finns mycket plaster i havet som sköljer upp på stränderna. Det kan varar gamla synder från förr men det kan också vara att många fortfarande är slarviga och kastar skräp i naturen, säger miljöminister Camilla Gunell.

Arbetet med strategin påbörjas i höst och en handlingsplan väntas bli klar mot slutet av nästa år. Mikroplast är små plastfragment som kan innehålla farliga ämnen som när de sprids i miljön via föda kan hamna i våra kroppar. Enligt ett pressmeddelande från landskapsregeringen visar nya undersökningar att mikroplast också kan förekomma i kranvatten.

Fler Nyheter

Skolstart bestäms av skolskjutsar

Både norra och södra Ålands högstadiedistrikt har tidpunkten för skolstarten på mornarna anpassad efter skolskjutsarna.

Åland blir testområde för smarta nät

Finlands regering och landskapsregeringen har kommit överens om att Åland ska bli testområde för smarta nät och ny teknologi inom energiområdet. Enligt initiativet ska Åland i framtiden utgöra ett modellområde för framtidens flexibla energisystem, som baserar sig på smarta elnät och på produktion och förbrukning av hundraprocentigt förnybar energi.

Dömd för motstånd mot ordningsvakter

En 20-åring har dömts till 25 dagsböter om totalt 325 euro för motstånd mot person som upprätthåller ordningen och hindrande av tjänsteman.

Vill förhandla om avräkningsgrunden

Landskapsregeringen anser att det är hög tid att det börjar förhandlas om en höjning av avräkningsgrunden och att det blir en lösning kring hur rikets vård- och landskapsreform påverkar den åländska ekonomin. Det framförs i en skrivelse till bland andra statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo.

Strömavbrott och bilkö på Vårdö

Större delen av Vårdö är utan ström på grund av ett tillbud vid bygget av Vårdö bro. En elstolpe kördes omkull i förmiddags vilket, förutom elavbrottet, ledde till att trafiken över bron tillfälligt stoppades under ett par timmar.

Höjda avgifter i Eckerö

Kommunfullmäktige i Eckerö har godkänt höjda avgifter för bland annat avfall, bygglov, hyror och plogning för pensionärer över 80 år som åtnjuter kommual hemservice.

Hundratals företag drabbade av överbelastningsattack

Fredagens överbelastningsattack, eller så kallad Ddos-attack, drabbade över 100 åländska företag, uppger Ålcom.

Staden tar upp plan för Rönnbergs torg och Eriksson Capital

Stadsutvecklingsnämnden i Mariehamn kommer i kväll att ta ställning till både det nya förslaget till stadsplan för Rönnbergs torg, och Eriksson Capitals planer för centrumtomterna på Torggatan.

Slutdatum för entreprenaden flyttas fram

Slutdatumet för när entreprenaden på Ålandsvägen ska bli klar skjuts fram. Det meddelar Mariehamns stad via deras hemsida.