Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 13 oktober, 2017 - 06:15Uppdaterad: fredag, 13 oktober, 2017 - 09:31
  • Komplicerat, säger vd David Karlsson om det verkliga flödet av el. Foto: Eva Ringbom-Fonsell

Svårt avgöra hur grön elen är

Det är i princip lätt att byta till grön el, men svårt att veta vad man egentligen köper eftersom affären görs via så kallade ursprungsgarantier.

 Enligt David Karlsson, vd på Ålands Elandelslag som är ett av dom lokala elbolagen, är elen lagstiftningsmässigt grön vid köp av ursprungsgarantier medan det fysiska flödet av elenergi som kommer till kunden kan se annorlunda ut.

-Det hela är komplicerat och ganska vilseledande. Det finns två parallella sätt att se på det, ett fysiskt och ett statistiskt. Det statistiska sättet bygger på köp av ursprungsgarantier och bygger på EU-lagstiftning hur elens ursprung ska presenteras. Det fysiska sättet att se på frågan är det verkliga flödet av el och där är Åland faktiskt redan till 95 procent fossilfritt fysiskt sett, säger David Karlsson.

Han säger att intresset bland kunderna att byta till grön el är relativt litet, just nu handlar det om några tiotal kunder.

Hör mer om det här i Åland idag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »