• Komplicerat, säger vd David Karlsson om det verkliga flödet av el. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
David Karlsson intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Publicerad: fredag, 13 oktober, 2017 - 06:15, uppdaterad: fredag, 13 oktober, 2017 - 09:31

Svårt avgöra hur grön elen är

Det är i princip lätt att byta till grön el, men svårt att veta vad man egentligen köper eftersom affären görs via så kallade ursprungsgarantier.

 Enligt David Karlsson, vd på Ålands Elandelslag som är ett av dom lokala elbolagen, är elen lagstiftningsmässigt grön vid köp av ursprungsgarantier medan det fysiska flödet av elenergi som kommer till kunden kan se annorlunda ut.

-Det hela är komplicerat och ganska vilseledande. Det finns två parallella sätt att se på det, ett fysiskt och ett statistiskt. Det statistiska sättet bygger på köp av ursprungsgarantier och bygger på EU-lagstiftning hur elens ursprung ska presenteras. Det fysiska sättet att se på frågan är det verkliga flödet av el och där är Åland faktiskt redan till 95 procent fossilfritt fysiskt sett, säger David Karlsson.

Han säger att intresset bland kunderna att byta till grön el är relativt litet, just nu handlar det om några tiotal kunder.

Hör mer om det här i Åland idag.

Fler Nyheter

Skolstart bestäms av skolskjutsar

Både norra och södra Ålands högstadiedistrikt har tidpunkten för skolstarten på mornarna anpassad efter skolskjutsarna.

Åland blir testområde för smarta nät

Finlands regering och landskapsregeringen har kommit överens om att Åland ska bli testområde för smarta nät och ny teknologi inom energiområdet. Enligt initiativet ska Åland i framtiden utgöra ett modellområde för framtidens flexibla energisystem, som baserar sig på smarta elnät och på produktion och förbrukning av hundraprocentigt förnybar energi.

Dömd för motstånd mot ordningsvakter

En 20-åring har dömts till 25 dagsböter om totalt 325 euro för motstånd mot person som upprätthåller ordningen och hindrande av tjänsteman.

Vill förhandla om avräkningsgrunden

Landskapsregeringen anser att det är hög tid att det börjar förhandlas om en höjning av avräkningsgrunden och att det blir en lösning kring hur rikets vård- och landskapsreform påverkar den åländska ekonomin. Det framförs i en skrivelse till bland andra statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo.

Strömavbrott och bilkö på Vårdö

Större delen av Vårdö är utan ström på grund av ett tillbud vid bygget av Vårdö bro. En elstolpe kördes omkull i förmiddags vilket, förutom elavbrottet, ledde till att trafiken över bron tillfälligt stoppades under ett par timmar.

Höjda avgifter i Eckerö

Kommunfullmäktige i Eckerö har godkänt höjda avgifter för bland annat avfall, bygglov, hyror och plogning för pensionärer över 80 år som åtnjuter kommual hemservice.

Hundratals företag drabbade av överbelastningsattack

Fredagens överbelastningsattack, eller så kallad Ddos-attack, drabbade över 100 åländska företag, uppger Ålcom.

Staden tar upp plan för Rönnbergs torg och Eriksson Capital

Stadsutvecklingsnämnden i Mariehamn kommer i kväll att ta ställning till både det nya förslaget till stadsplan för Rönnbergs torg, och Eriksson Capitals planer för centrumtomterna på Torggatan.

Slutdatum för entreprenaden flyttas fram

Slutdatumet för när entreprenaden på Ålandsvägen ska bli klar skjuts fram. Det meddelar Mariehamns stad via deras hemsida.