Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 december, 2017 - 15:00

Svenskpråkigt skolhem fortsätter

Det svenskspråkiga skolhemmet får fortsätta i Österbotten och ska även beakta Ålands behov. Det fastslår en arbetsgrupp inom Institutet för hälsa och välfärd, THL, som utrett alternativ för hur den svenska skolhemsservicen kunde utvecklas.

 Bakgrunden är att verksamheten vid Lagmansgården, som drivit det svenskspråkiga skolhemmet, länge gått med förlust och verkat i lokaler som varit i dåligt skicka.

Landskapsregeringen uttryckte, i ett utlåtande i april, sin oro över bristen på skolhemsplatser och påpekade att det är angeläget att säkerställa tillgången till skolhem med svenskspråkig verksamhet. I utlåtandet påpekades också att det handlar om verksamhet som är rikets behörighet.

Enligt ett pressmeddelande från THL finns förslag på nya lokaler som gör det möjligt att åtgärda bristen på särskilda omsorgsstjänster på svenska så fort som möjligt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »