Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 19 oktober, 2017 - 17:30Uppdaterad: torsdag, 19 oktober, 2017 - 17:44
  • Den åländske talmannen Johan Ehn anser att en centralmakt alltid måste vara öppen för en dialog med dess egna autonomi. Arkivfoto: Eva Nyberg.

Talmannen kommenterar Katalonien

Situationen i Spanien där regeringen väntar på att Kataloniens regionpresident ska ge ett tydligt svar om man ska utropa självständighet eller inte efter folkomröstningen, kan leda till att den katalanska självstyrelsen upphävs. Den åländske talmannen Johan Ehn anser att en centralmakt alltid måste vara öppen för en dialog med dess egna autonomi.

- Man vet att tiderna förändras och att det alltid kommer att finnas behov av att ändra de redskap man har att styra och utveckla ett samhälle, och det gäller också autonomier, säger han.

Skillnaden mellan Kataloniens och Ålands autonomier är att man på Åland har ett internationellt skydd och i allt som ska göras ska Åland och Finland vara överens.

- Det är möjligt att applicera grundtanken i Ålandsexemplet, men man måste också anpassa det efter de lokala förhållandena. Det är inget som säger att Ålands exemplet skulle passa i Katalonien, säger Johan Ehn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »