• Stadsstyrelsen går vidare i processen med Pommerndockan trots besvär. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Publicerad: fredag, 11 augusti, 2017 - 07:08, uppdaterad: fredag, 11 augusti, 2017 - 09:08

Tecknar Pommern-avtal trots besvär

Mariehamns stadsstyrelse beslutade igår att stadsledningen ska teckna avtal med entreprenören som ska bygga Pommerns torrdocka – trots besvär.

Det var socialdemokraterna Sara Kemetter och Karl-Johan Fogelström reserverades sig mot beslutet, något som enligt stadsstyrelsens ordförande Petri Carlsson, moderat, inte kommer att påverka ärendet.

- Att Sara och Kalle reserverade sig, ändrar inte inget i Pommernärendet, säger han.

Anbudet antogs i maj med förbehåll att stadsfullmäktige ska godkänna ett tilläggsanslag på 250.000 euro till projektet. Privatpersonen Jerker Örjans, samt stadspolitikern Conny Nylund, obunden samling, besvärade sig då mot beslutet om tilläggsanslag.

Stadsstyrelsen går nu alltså vidare i ärendet trots två liggande besvär hos förvaltningsdomstolen. Stadsdirektör Barbara Heinonen föreslog inför stadsstyrelsens torsdagsmöte att avtal ska tecknas, trots de obehandlade besvären.

Stadsledningen, som berett ärendet, bedömer att besvären saknar möjligheter till att gå igenom och anser att det finns lagliga förutsättningar att skriva under avtal med anbudsgivaren.

Dessutom påpekas att en försening av projektet kan leda till att upphandlingen måste göras om och att Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum tingas göra om sina kalkyler.

 

Fler Nyheter

Hus brann i Lumparland

I natt brann ett hus i Lumparland. Ingen person kom till skada men det blev stora materiella skador på fastigheten och polisen har upprättat en brandorsaksanmälan.

”Den allvarligaste vi haft hittills” UPPDATERAD

Åland har återigen drabbats av en överbelastningsattack eller en så kallad DdoS-attack. Det var under fredagskvällen strax efter klockan åtta som flera åländska företag drabbades.

Referensgrupp ska jobba med socialvårdslagen

Landskapsregeringen har skapat en politisk referensgrupp som ska ge politisk återkoppling till social- och miljöavdelningen i det pågående arbetet med en ny socialvårdslag.

Saltvik genomför folkomröstning om kommunsammanslagning

Kommunstyrelsen i Saltvik föreslår inför kommunfullmäktige att en rådgivande kommunal folkomröstning om kommunsammanslagningen ska hållas söndagen den 28 januari 2018, samtidigt som presidentvalet.

Ministermöte om riksmotstånd

Ett kompakt motstånd från tjänstemän i ministerierna i Helsingfors skall inte kunna sänka Ålandskommitténs förslag till ny självstyrelselag för Åland.

Utmanande hitta kyrkoherdar

Biskop Björn Vikström intervjuas av Linn Ekebom:
Det råder ingen brist på präster, men att hitta kyrkoherdar till de åländska församlingarna är inte alltid så lätt.

Hovrätten: Rustner ej målsägande i Paf-målet

Åbo hovrätt anser liksom tingsrätten att Erik Rustner Tandläkare Ab saknar målsägandeställning i målet där Paf och tidigare vd:n Anders Ingves står åtalade för penningtvätt.

Uppdaterad: Rothberg ny Kökarsekreterare

Johan Rothberg intervjuas av Jessica Shanthi Säll
Johan Rothberg har utsetts till vikarierande kommunsekreterare i Kökar, åtminstone fram till årsskiftet nu när ordinarie kommundirektör Kurt Forsman är frånvarande.

Diskussionskväll hålls om sportfiske

Går det att utveckla sportfiskenäringen på ett hållbart sätt? Och till vilket pris? De frågorna ska besvaras under en diskussionskväll om sportfiskenäringens framtid den 26 oktober.