• En utredning pågår för hur Östra- och Västra utfarterna ska byggas om i framtiden. Landskapsregeringen är inte nöjd med de förslag som konsulten hittills presenterat. Foto: Malin Lundberg.
  • Smitfilen till Lemland var en åtgärd för att råda bot på köerna som uppstår när många lämnar staden samtidigt. Landskapsregeringen vill minimera köerna även i Sjukhusbacken och hoppas att konsulten kan ge förslag på hur man kunde gå till väga. Foto: Malin Lundberg.
Reporter Malin Lundberg berättar om trafikutredningen
Publicerad: fredag, 19 maj, 2017 - 10:52, uppdaterad: fredag, 19 maj, 2017 - 14:28

Trafikutredare får bakläxa

Landskapsregeringen är inte nöjd med de förslag som konsulten Ramböll tagit fram gällande hur Östra- och Västra utfarterna bör byggas om i framtiden.

Utredningen sattes igång eftersom infarterna i norra Mariehamn inte klarar trafikökningen på sikt, och Ramböll skulle utreda trafiksituationen för den motorburna trafiken och den korsande lätta trafiken.

Ett av målen var att råda bot på kösituationerna som uppstår när många bilister ska in eller ut från stan samtidigt, och enligt vägnätsbyråns chef Lennart Nord har Ramböll inte alls presenterat några förslag som löser denna fråga.

- De har lagt mycket fokus på Österleden och bland annat föreslagit hastighetsbegränsande åtgärder vid alla sex övergångsställen där, det tycker vi inte är lämpligt på en genomfartsled, särskilt inte när Ålandsvägen byggs om, säger han.

Andra förslag är en smitfil från Nya Godbyvägen till Sjukhusvägen, en bussfil i sjukhusbacken när man kör österut, och att övergångsstället i toppen av Sjukhusbacken blir upphöjt.

Lennart Nord säger att Ramböll nu ska uppmanas att ta fram nya förslag, och att man förutsätter att de gör det utan att ta mer betalt.

Fler Nyheter

Estniska bolaget Tallink är till salu

Det estniska bolaget Tallink är till salu, det skriver finanstidningen Arvopapperi Enligt Åbo underrättellser drar Finanstidningen slutsatsen...

Motorbåt på grund vid Marhällan

En motorbåt på väg till Sverige körde på grund i tisdags eftermiddags vid Marhällan utanför Mariehamn. Gränsbevakningen ryckte ut efter nödsamtal och...

Crosskey sjösatte jätteprojekt

Eva Thelin från Crosskey och Lasse Danielsson från Ålandsbanken:
Crosskey har utvecklat ett helt nytt kapitalmarknadssystem för Ålandsbankens svenska verksamhet. Tanken är att systemet i framtiden ska gå att sälja...

Kall vår och torr sommar hotar höstens skörd

Jonas Lundberg och Henry Lindström om höstskörden:
Den relativt torra sommaren och den kalla våren kan leda till sämre skördar i höst. Även om det enligt Henry Lindström, VD för Ålands...

Vill ordna Tall Ships Race om fyra år

Sara Kemetter, Björn Kalm och Therese Flöjt intervjuas av Mariana Olofsson.
Att ordna Tall Ships Race på Åland om fyra år kan bli verklighet.

Ny dansbana byggs på Lilla holmen

Nu ska Lilla holmen få en ny dansbana.

Dykaralarm vid Färjsundsbron

Ett dykaralarm vid Färjsundsbron, Finström, kom igår vid middagstid.

Godby Shipping-fartyg ska utöka Stena Lines kapacitet

Godby Shippings fartyg Misana och Misida, som seglar under finländsk flagg, ersätter två befintliga roro-fartyg när Stena Line utökar fraktkapaciteten på Nordsjön.

Trafikkontroll, inbrott och trafikolycka

Under gårdagen arbetade polisen med trafikkontroll på Sundsvägen i Saltvik och samtliga var nyktra.