Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 maj, 2017 - 10:52Uppdaterad: fredag, 19 maj, 2017 - 14:28
  • En utredning pågår för hur Östra- och Västra utfarterna ska byggas om i framtiden. Landskapsregeringen är inte nöjd med de förslag som konsulten hittills presenterat. Foto: Malin Lundberg.
  • Smitfilen till Lemland var en åtgärd för att råda bot på köerna som uppstår när många lämnar staden samtidigt. Landskapsregeringen vill minimera köerna även i Sjukhusbacken och hoppas att konsulten kan ge förslag på hur man kunde gå till väga. Foto: Malin Lundberg.

Trafikutredare får bakläxa

Landskapsregeringen är inte nöjd med de förslag som konsulten Ramböll tagit fram gällande hur Östra- och Västra utfarterna bör byggas om i framtiden.

Utredningen sattes igång eftersom infarterna i norra Mariehamn inte klarar trafikökningen på sikt, och Ramböll skulle utreda trafiksituationen för den motorburna trafiken och den korsande lätta trafiken.

Ett av målen var att råda bot på kösituationerna som uppstår när många bilister ska in eller ut från stan samtidigt, och enligt vägnätsbyråns chef Lennart Nord har Ramböll inte alls presenterat några förslag som löser denna fråga.

- De har lagt mycket fokus på Österleden och bland annat föreslagit hastighetsbegränsande åtgärder vid alla sex övergångsställen där, det tycker vi inte är lämpligt på en genomfartsled, särskilt inte när Ålandsvägen byggs om, säger han.

Andra förslag är en smitfil från Nya Godbyvägen till Sjukhusvägen, en bussfil i sjukhusbacken när man kör österut, och att övergångsstället i toppen av Sjukhusbacken blir upphöjt.

Lennart Nord säger att Ramböll nu ska uppmanas att ta fram nya förslag, och att man förutsätter att de gör det utan att ta mer betalt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »