Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 november, 2017 - 11:03
  • Ålands fiskevårdsförening menar att mer rovfisk, som till exempel gädda, ger bättre vatten. Nu tävlar man om Östersjöpriset med en idé som handlar om detta. Arkivfoto: Nina Smeds.

Två åländska projekt tävlar om Östersjöpengar

Ålänningar står bakom två av tolv projekt som har chansen att vinna årets Östersjöpris.

124 ansökningar lämnades in och arrangören Ålandsbanken har låtit en expertjury välja ut 12.

Det ena av de åländska projekten som gått vidare är Ålands fiskevårdsförenings idé om att förbättra vattenkvalitén i kustområdena genom att återskapa och skydda viktiga lek och uppväxtområden för rovfisk. Det andra är Mariehamns stad och landskapsregeringens idé om att anlägga en våtmark vid Nabben som kan ta upp mikroplaster innan de rinner ut i Slemmern. Bland övriga idéer finns till exempel nedbrytbara odlingsdukar för jordbruket, nedbrytbara förpackningar som kan ersätta plast och en apparat som kan användas för att städa bort skräp från stora havsområden.

Allmänheten kan fram till den 17 december rösta på sitt favoritalternativ på hemsidan www.balticseaproject.org/2017. Bland de projekt som får flest röster väljer juryn ut de slutliga vinnarna, och projekten får upp till 400.000 euro i finansiering eller expertstöd.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »