Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 1 december, 2017 - 05:55Uppdaterad: fredag, 1 december, 2017 - 06:20
  • Susanne Rolfner-Suvanto föreläste om äldres psykiska hälsa. Foto: Sara Lindroos

Våga fråga om äldres psykiska ohälsa

Vården av äldres psykiska ohälsa är eftersatt, och det eftersom samhället inte ser att människor som passerat 65 kan ha en psykisk ohälsa eller ett missbruk. 65-årsgränsen måste rivas och insatserna i vården ska inte baseras på ålder.

 Det säger Susanne Rolfner-Suvanto, sjukskötare och författare, och som föreläst som en del i landskapsprojektet Äldres psykiska ohälsa. Rolfner-Suvanto säger att vårdpersonal måste våga fråga, och våga se de äldres psykiska ohälsa för att fånga upp patienterna och erbjuda rätt vård.

Landskapsprojektet Äldres psykiska ohälsa startades upp i början av 2017 och målet är att utveckla och förbättra vården säger en av projektledarna Gunnar Sjöblom. Hittills har man genom intervjuer kommit fram till att det behövs kompetensutveckling inom vården, och under nästa år planeras det att all vård- och omsorgspersonal på Åland ska utbildas i en första hjälpen för psykisk ohälsa.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »