Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 juni, 2017 - 06:25

Vill bevara St Mårtens prästgård

Prästgården vid Sankt Mårtens kyrka i Mariehamn har ett högt arkitektoniskt och byggnadshistoriskt värde. Det tycker landskapets kulturbyrå i ett utlåtande till byggnadsinspektionen i stan.

Mariehamns församling vill riva prästgården som innehåller två bostäder. Den är byggd 1974 i samma stil som kyrkan ovanför på kullen som byggdes några år tidigare. Prästgården är illa medfaren på grund av dålig dränering, bottenplattan har spruckit, och framförallt av det dåligt fungerande platta taket. Också sankt Mårtens kyrka hade problem med taket och renoverades för några år sedan. Både kyrkan och prästgården är ritade av arkitektparet Myrielle och Stig Svahnström. Kulturbyrån tycker också att prästgården har ett stort samhällsvärde då den visar att det byggdes prästgårdar på Åland så sent som på 1970-talet, och med ett helt annat formspråk än de äldre.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »