Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 23 oktober, 2017 - 13:32
  • Finansminister Petteri Orpo får en skrivelse om avräkningsgrunden av landskapsregeringen med lantrådet Katrin Sjögren. Arkivfoto: Ulf Weman

Vill förhandla om avräkningsgrunden

Landskapsregeringen anser att det är hög tid att det börjar förhandlas om en höjning av avräkningsgrunden och att det blir en lösning kring hur rikets vård- och landskapsreform påverkar den åländska ekonomin. Det framförs i en skrivelse till bland andra statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo.

Landskapsregeringen vill att Åland och riket gemensamt ska påbörja ett arbete för att anpassa den nuvarande självstyrelselagen till vård- och landskapsreformen och menar att det finns tid att göra det eftersom reformen skjutits fram ett år till 2021. Förslaget från tidigare var att skattegottgörelsen skulle kompenseras temporärt fram tills den nya självstyrelselagen träder ikraft 2022.

Finansministeriet publicerade rapporten ”Utredning om Ålands finansiella system” i våras och den fick mycket kritik av landskapet och ÅSUB som menade att rapporten hade stora brister i beskrivningen om penningflödena mellan Åland och riket. Landskapsregeringen skriver att den rapporten inte tjänar till att bygga förtroende mellan landskapet och riket och föreslår att en internationellt respekterad och oberoende utredare anlitas för att få ett objektivt och opartiskt beslutsunderlag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »