Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 mars, 2017 - 11:31Uppdaterad: måndag, 20 mars, 2017 - 11:36
  • Politiker från Åland och riket träffas ibland för att öka kunskapen.

Vill ha "en dörr in" för Åland

Det blir allt svårare att genom diskussion lösa problem mellan självstyrelsen och staten, eftersom kunskapen om Åland är dålig i ministerierna.

 Det skriver landskapsregeringen i sitt svar på oppositionens spörsmål i lagtinget med rubriken ”Självstyrelsens överlevnad”. Där undrar frågeställarna, med Ålands framtids Axel Jonsson som förste undertecknare, vilka åtgärder landskapsregeringen tänker vidta för att lösa den konstitutionella kris man tycker att nu finns mellan Åland och Finland. Ett led i att öka förståelsen för, och kunskapen om Åland, är den inbjudan lantrådet skickat till statsrådets samtliga kanslichefer att besöka landskapet i maj, skriver landskapsregeringen. Men sakkunskapen och kontinuiteten måste behållas och växa i ett slags stabilt organisatoriskt minne. ”En dörr in” för ålandsfrågor i statsrådet eller justitieministeriet skulle underlätta för alla parter, menar landskapsregeringen, som på nytt tänker ta upp diskussionerna med statsmakten om rutinerna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »