Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 8 september, 2017 - 13:24Uppdaterad: fredag, 8 september, 2017 - 16:59
  • Producentförbundets vd Henry Lindström. Arkivfoto.

Vill stärka böndernas position i livsmedelskedjan

EU vill modernisera och förenkla den gemensamma jordbrukspolitiken och ett led i det är att man nu genomför ett så kallat samråd där man uppmanar producenter att vara med och påverka böndernas position i livsmedelskedjan.

Tanken är bland annat att komma bort från jakten på ständigt pressade priser och få sundare produktionsmetoder och sundare handel.

- Överlag har producenter liten möjlighet att påverka priserna, handeln styr mycket. Det här är ett försök att komma bort från det, säger producentförbundets vd Henry Lindström.

Alla aktörer i livsmedelskedjan uppmanas fylla i ett strategidokument på nätet där man svarar på en mängd frågor.

- Jag tror att det här tillsammans med andra initiativ som är på gång faktiskt kan påverka jordbrukspolitiken på ett positivt sätt, säger Henry Lindström.

Han säger att den ständiga pressen på billig mat i förlängningen kan leda till fler matskandaler, som exempelvis hästköttsskandalen, där man paketerade hästkött som oxfilé.

(Dokumentet finns på https://ec.europa.eu/info/consultations/food-supply-chain_en.)

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »