Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 augusti, 2017 - 12:07Uppdaterad: torsdag, 17 augusti, 2017 - 14:54
  • Det är nu upp till Ålands förvaltningsdomstol att ta ställning till om bygglov beviljas eller inte. Arkivfoto.

Vindkraftverk på Brändö behöver inte planeras

Vindkraftverket i Torsholma by på Brändö behöver inte planeras. Det skriver kommunen i sitt bemötande av två besvär till förvaltningsdomstolen mot planerna att ge Asterholma Vindenergi Ab byggnadslov för vindkraftverket.

Kommunen och byggnadstekniska nämnden menar i bemötandet att området där vindkraftverket är tänkt att byggas redan är exploaterat och bebyggt med färjfäste, parkering, väg och bryggor, och kräver därför ingen planering.

Nu är det upp till förvaltningsdomstolen att ta ställning till om bygglovet verkställs eller inte – något som kan ta lång tid menar Olof Holmberg, ordförande i byggnadstekniska nämnden.

- Vi har gett svar på besvären, och nu är det upp till förvaltningsdomstolen att ge svar på vårt bemötande. Om bygglovet beviljas eller ej, det får vi kanske veta om några månader, säger han.

Det lokala bolaget Asterholma Vindenergi Ab har sedan tidigare planer på att bygga tre vindkraftverk mellan Asterholma och Torsholma på Brändö.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »