Gustaf Eriksson-arkivet tilldelas världsminnesstatus

Åke Söderlund och Anna Grönholm diskuterar utmärkelsen och arkivets kulturella betydelse
Kulturen
Efter ett initiativ från Helsingfors har nu samlingarna från Gustaf Eriksson-rederiet tilldelats en status som världsminne. Enligt Mariehamns landskapsarkivarie Åke Söderlund är det ett erkännande av rederiets betydande roll i att forma det åländska samhället och sprida kunskap om Finland och dess kultur i världen. Och precis hur stor den betydelsen har varit, menar han, är något vi som ålänningar kan vara för nära för att inse.

70 hjärtekatter söker nytt hem

Avdelningssköterska Miisa Vero intervjuas av Fanny Thalén
Morgon / Dag
De virkade terapikatterna donerades under onsdagen till sjukhusets barnavdelning. Det är föreningen Vårt Hjärta som tillverkat dem som sällskapsdjur till barn som föds med hjärt- och kärlsjukdomar.

Se Mig-lägret en plats främst för förståelse

Janina Björni från Rädda barnen, tillsammans med Linnea Beckman, talar om Se Mig-lägret
Morgon / Dag
Se Mig-lägret, som även förra året ordnades på Åland, är ett sätt för ungdomar som växt upp kring missbruk eller psykisk sjukdom att få träffa andra med liknande erfarenheter under lättsamma former. Till årets läger, som ska ordnas i juli, räknar man med att 20 ungdomar från Österbotten kommer att komma, och nu söker man även efter 10 ålänningar.

Vad är "Mamma" på Grönländska?

Daniel Johansson och Jacob Haagendal talar om utställningen Anaanaga
Kulturen
Nordens institut på Åland, NIPÅ, ställer för tillfället ut Grönländska barns teckningar av vad "Mamma" betyder för dem. Utställningen, som innan den kom till Åland visades i Helsingfors, har satts ihop av Nordens institut på Grönland, NAPA, och strävar efter att ge barn en röst inom konst och kultur. Bilderna visar upp relationerna mellan mamma och barn, och målar en bild av mammor som är starka, aktiva, varma och vårdande, om än inte alltid perfekta, från ett samhälle som NIPÅs direktör, Jacob Haagendal , säger att har många likheter med Åland.

Åttondeklassister ska bli Finlands flesta konstkritiker

Heidi Berthen talar om Konsttestarna
Kulturen
Det nya projektet Konsttestarna, backat av Svenska Kulturfonden och Suomen Kulttuurirahasto och koordinerat av Förbundet för barnkulturcenter i Finland, ska låta tre kullar åttondeklassister besöka utställningar och andra kulturevenemang, både i sina hemorter och i Helsingfors, och sedan recensera dem. Detta är tänkt som ett steg för att väcka ett konst- och kulturintresse bland tonåringar, och samtidigt få nya, färska perspektiv på både moderna och klassiska verk. 99 procent av de finska högstadierna har anmält sig till projektet, som kommer att ges på båda språk, och under den tvåårsperiod som det planeras pågå kommer kring 180 000 ungdomar delta.

ÅCA höjer mjölkpriset

ÅCA:s vd Johannes Snellman.
Mjölkproducenten Kristoffer Lundberg om det höjda mjölkpriet.
Åland idag
ÅCA gick under dagen ut med att de höjer avräkningspriset till mjölkproducenterna med sex procent.

"Vi har ingen prioritet som terrormål"

Katrin Sjögren och Olof Ehrenkrona om responsen till terrordådet.
Morgon / Dag
- Såna här händelser ger oss ett tillfälle att tala om och återupptäcka varför vi vill ha frihet och demokrati och tolerans i våra samhällen, vad de här värdena grundar sig i, och det tycker jag är väldigt viktigt, säger Olof Ehrenkrona , Sveriges Generalkonsul.

Shanties är sånger om arbete och sammanhållning

Ulf Grüssner, Gunnar Lindeman och Kim Hansson talar om, och sjunger på, shanties
Morgon / Dag
- Det viktiga är inte att man sjunger fint, utan att man sjunger från hjärtat, säger Kim Hansson om shanties.

Fiskdiesel och Finlands kanske vackraste bussrutt

En tur med Gröna Linjen 1
En tur med Gröna Linjen 2
En tur med Gröna Linjen 3
Morgon / Dag
- Vi kallar den Gröna Linjen, dels för att bussen drivs på biodiesel och dels för att rutten är så naturskön, säger Ulf Grüssner om Järsöbussen.

Nya planer kring Smakbyhotellet

Michael Björklund talar om hur hotellplanerna ser ut för närvarande
Morgon / Dag
Kocken Michael Björklund söker nu investerare och samarbetspartners för det planerade hotellet i anslutning till Smakbyn i Kastelholm.

Ett besök på Jägerströms skrot

Frej Jägerström om skrotsituationen, skrotletare och skrotupplagskatter
Morgon / Dag
- Det finns speciella kataloger för samlare av gjutjärnssitsar till gamla slåttermaskiner. Alla är olika, säger Frej Jägerström .

En gång i veckan är de Saltviksmålarna

Saltviksmålarna talar om sitt målande och sina möten
Morgon / Dag
- För mig är det absolut något som sporrar mig att fortsätta måla. Jag har grejerna uppställda där hemma också men det blir sällan att jag tar mig tid, säger Krister Sjöberg , en av de fyra målarna som samlats i Kvarnbo just denna onsdag.

Ninnie tror på icke-våld, hopp och Västsahara

Ninnie Westerback om resan till Västsahara och utbildningen inom icke-våld
Morgon / Dag
- De har en fantastisk filosofi. De ser sig själva och varandra som värdefulla, och är tacksamma för de små sakerna i vardagen, säger Ninnie Westerback om folket i Tindouf.

Folkis håller öppet hus

Lina, Leif och Erica om Folkhögskolans öppna dag
Morgon / Dag
- Jag går hantverkarlinjen för att jag är utbildad sjuksköterska och behövde en paus från vårdaryrket, säger Erica Nordblom .

Rock i första hand när Unga Band återuppstod

Morgon / Dag
Tre åländska band delade scenen med tre gästande band från Sverige och fastlandet när Unga Band ordnades för första gången sedan 2013.

Philip blir Figaro i 1900-talets Finland

Philip Björkqvist om studierna, operaintresset och Figaro
Morgon / Dag
- Jag har haft allt från tyska- och italienskaundervisning till fäktning, till dramaundervisning och musikteori och sånutbildning, bland annat, säger Philip Björkqvist om att gå en operautbildning.

Tranvik Qvinns har upplösts, men musiken fortsätter

Anne-May minns Tranvik Qvinns och funderar på visans framtid
Morgon / Dag
- När vi uppträdde i Lettland hade vi övat in några lettiska visor, och då stod publiken upp och sjöng med. Men de gillade de åländska visorna också, minns Anne-May Pehrsson .

Hur lägger man som ungdom grunden till en bra ekonomi?

Malin Gustafsson talar om åtgärder och strategier för den som vill ha en sund ekonomi när de blir 18
Morgon / Dag
- Det är lite sent för föräldrarna att börja tänka på sitt barns ekonomi när de blir 18, säger Malin Gustafsson , kundrådgivare på Andelsbanken.

Kvinnor och barn fortfarande underrepresenterade i historien

Annika Dahlbjörk berättar om lunchguidningarna och om sitt tema
Morgon / Dag
- Ungefär 85% av alla personligheter i historieböckerna är män, och det kanske hänger ihop med att många historiker också är män, säger Annica Dahlbjörk , vars guidning uppmärksamma kvinnors och barns roll i historien.

Emelie bloggar om sitt mathantverk

Brändös enda matbloggare, Emelie Bergendahl, talar om bloggen och mathantverk
Morgon / Dag
- Jag har varit med i vårt älgjaktlag i säkert tio år och odlar en del själv. Matintresset kommer liksom när maten finns runtom en istället för bara i butiken, säger Emelie Bergendahl.

Hur stort är ungdomars intresse och engagemang för samhällsfrågor?

Ester Miiros pratar om ungdomars engagemang, förebilder och innovationer
Morgon / Dag
Ester Miiros , informatör på Central Baltic, besökte Gomorron-studion för att diskutera tävlingen Östersjöns Räddare, ungdomars samhällsengagemang och dessas förebilder och attityder.

Park Hotells renovering närmar sig slutskedet

Zaida och Jesper Blomsterlund talar om renoveringen och det förväntade resultatet
Morgon / Dag
- De två första våningarna av tre är färdiga. Vi hade slutsyn igår, säger Zaida Blomsterlund , vd för det nya driftsbolag som driver hotellet.

Bloggare framträder på årets bakficka

Ann-Louise Fogelström, Norah Lång och Jorunn Lavonius om årets Bakfickan
Morgon / Dag
- Jag har bloggat av och på sedan jag var elva, ibland mer och mindre seriöst. Man kan göra det till vad man vill, vare sig det är en dagbok eller ett forum för sina texter, säger Norah Lång .

Speldesign - En växande form av kreativt uttryck?

Kim Gripenberg och Felix Quarnström diskuterar spel som medium
Morgon / Dag
Är tv- och datorspel en legitim form av underhållning, på samma sätt som tv-serier, filmer och böcker, eller ett tidsfördriv för nördar och ett sätt...

Kaj Lundbergs vikarbilder vann åländska hjärtan

Kaj Lundberg om vikarkuten och sälskådning
Morgon / Dag
- Man brukar prata om hur snabbt barn utvecklas, men en vikarkut utvecklas lika mycket på en timme som ett barn gör på en vecka, sade Kaj Lundberg.

Nytt frimärke belyser mångkultur och rötter

Nayab Ikram och Anita Häggblom om det nya frimärket
Morgon / Dag
- Vi gav konstnären fria händer. Vi är ett mångkulturellt samhälle idag och vi vill återspegla det, och vi läste om Nayab i tidningen och såg att hon kunde fånga det mångkulturella Åland symboliskt, sade Anita Häggblom, Åland Posts affärsområdeschef.

Gitarrnördarnas dag på Pub Bastun lockade Fender-fans

Musiker och gitarrnördar uppmärksammade Stratocastern
Morgon / Dag
- Det fina med den är att den går att använda till allting från country till riktigt hård rock, sade arrangören Kurt Lindbom om Fender's Stratocaster, gitarren som var temat för årets gitarrnörd-dag.

Jonas Sommarhed vill lära rumäner svenska

Jonas Sommarhed pratar om sitt initiativ att lära rumäner svenska
Morgon / Dag
- Det blir jättesvårt att lära sig ett nytt språk, med grammatikregler och allt det som är mer invecklat, om ingen kan förklara det för en på ens modersmål, sade Jonas Sommarhed , själv inflyttad från Rumänien.

Internationella Kvinnodagen en dag för eftertanke och reflektion

Victoria Sundberg diskuterar feminismens och Internationella Kvinnodagens innebörd
Morgon / Dag
- Det att kvinnor nu kan sägas ha rösträtt över hela världen gör inte den här dagen mindre viktig, tycker jag. Man uppmärksammar någonting som man borde tänka på varje dag, men att ha en dag där man tänker på att det ännu finns mycket orättvisor där ute när det gäller kvinnor, sade Victoria Sundberg .

Veronica Thörnroos talar om jobbet som ambulanssjuksköterska i Lappland

Veronica Thörnroos talar om sitt äventyr i Lappland
Morgon / Dag
- Man måste alltid ha nog med soppa i ambulansen för att klara sig till Klimpfjäll och tillbaka, sade Thörnroos efter intervjun.

Åbo Svenska Teater's "Den Sista Cigarren" har Ålandspremiär på Kökar

Bror Österlund och Thomas Backlund talar om sina roller i Den Sista Cigarren inför Ålandspremiären
Morgon / Dag
- Enligt mina erfarenheter från Skärgårdsteatern är Kökarborna väldigt flitiga teaterbesökare, och att Ålänningarna i allmänhet gärna går på teater, sade Thomas Backlund.

Levande Nobelpristagare månadens tema i läsutmaningen

Ninnie Westerback talar om Läsutmaningen, vad hon läser just nu och förbjudna böcker.
Morgon / Dag
- Jättemycket folk hamnar runt vårt temabord och jag märker att antalet böcker där minskat ganska mycket, säger Ninnie Westerback.

Ettårsjubileum för mopedbilskörkortet

Yana Jahrén Talar om mopedbilskörkortet
Morgon / Dag
- Nu har vi mopedbilisterna här i Mariehamn och vi har många ungdomar som kör dem. Det behöver vi andra bilister också ta hänsyn till.

Loppisleksaker kan innehålla skadliga plasttillsatsämnen

Loppisleksaker kan innehålla skadlöiga plasttillsatsämnen
Morgon / Dag
Skadliga ftalater, ett tillsatsämne i plastprodukter är förbjudna i leksaker i EU. Men fortfarande kan det dyka upp äldre plastleksaker på loppisar som innehåller dessa ftalater.

Finska kören övar in Finlandia på finska

Finska kören övar in Finlandia på finska
Morgon / Dag
Finland firar som bekant 100 år som självständig nation den 6 december. Då hoppas ett antal finskspråkiga på Åland att de kan fira med att framföra Finlandia på finska.

Stadens finanschef på prao i Övernäs skola

Stadens finanschef Peter Carlsson på prao i Övernäs skola.
Morgon / Dag
Dagen inleddes med rundtur och kaffepaus när stadens finanschef Peter Carlsson praoade på vaktmästeriet på Övernäs skola.

ÄNTLIGEN fastlagstisdag! Eller?

Felix Qvarnström har pejlat hur folk konsumerar fastlagsbullen.
Morgon / Dag
Det är ju fastlagstisdag idag, och det är nog många som ser fram emot dagens fika då det kanske vankas fastlagsbullar till kaffet. Tidigare var det...

Redaktion

Administration

Produktionsteknik

Distributionsteknik

Frilans